Zde platí jednoduché pravidlo. Z jednoho burgeru nepřibereš a z jednoho salátu nezhubneš.
Na jídelníček je nejlepší se podívat v delším časovém horizontu. Jako například 2 týdny nebo nejlépe měsíc.
Pokud by se dala stanovit doporučená dávka jídel například z fastfoodu, byla by konzumace doporučena méně než jednou za týden, což může znamenat například 2x do měsíce. Tímto přísunem se vyhneme zdravotním komplikacím souvisejících s vysokou konzumací průmyslově zpracovaných potravin.
ALE! Je zřejmé, že nikoho z redukce hmotnosti nevyřadí jedna kostička čokolády, jedna zmrzlina, jeden kousek pizzy a ani jedna sklenička vína.
Závěrem je tedy nejlepší dodržovat pravidlo 80:20. Nejlépe fyzicky i psychicky udržitelná metoda je mít z 80 % tzv. čistý jídelníček (zdravá vyvážená strava) a v 20 % zařadit například zdravější verze pochutin, sladkostí a občas i jídla, která nejsou plná vitamínů a minerálů a přinášejí nám zkrátka radost.